Pimpernel

Onbekend en onbemind?

De kleine pimpernel behoort tot de rozenfamilie. Het is een doorlevend kruid dat ongeveer 30 cm hoog wordt. Een voordeel is dat het plantje de hele winter groen blijft zodat men het hele jaar door blaadjes kan oogsten. De blaadjes hebben een notig aroma en een fijne, komkommerachtige smaak. Op het eerste gezicht lijken de blaadjes niet zo bijzonder vergeleken met andere kruiden, maar verwerkt in een vinaigrette geeft het een verfijnde, subtiele smaak die telkens weer verrast.

De bladeren van pimpernel kunnen zowel vers of gedroogd worden gebruikt. Pimpernel smaakt pittig, een beetje nootachtig en heeft een sterke komkommersmaak. Het kruid past erg goed in salades. Verder geeft het een pittige smaak aan kaas, bijvoorbeeld gemengd door zachte kaas (of boter). Het past ook goed in soepen, vis- en slasaus en zomerse drankjes.

Kleine pimpernel past goed in sauzen en dressings in combinatie met dragon en rozemarijn. Verse bladeren bevatten vitamine C. Ze bevorderen de spijsvertering.

De fijngehakte blaadjes smaken ook voortreffelijk in tomaten-, aardappel- en komkommersalades. De delicate smaak is op zijn best in vinaigrettes en mayonaises. Strooi vlak voor het opdienen wat gesnipperde pimpernel over soepen, asperges en visschotels. Laat de blaadjes nooit meekoken, want de verliest de kleine pimpernel al zijn smaak.

Recepten

Komkommersalade met pimpernel

  • 1 komkommer
  • 20 takjes pimpernel
  • 1 krop sla
  • 1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
  • 0.6 dl yoghurt (mager)
  • 2 eetlepels mayonaise

Roer voor de saus de yoghurt en de mayonaise door elkaar. Rits de pimpernelblaadjes van de takjes. Maak de sla schoon en scheur de blaadjes in kleinere stukken.

Snij de komkommer in flinterdunne plakjes. Meng pimpernel, sla, bieslook en komkommer. Serveer de saus apart.

Reacties

African mango hapi African mango African mangosu