Rammenas

Rammenas: de haver van het menselijk werkpaard

Rammenas noemt men ook wel zwarte radijs. Deze ronde of langwerpige wortel smaakt scherper dan radijsjes. Rettich en daikon zijn de witte variant van dezelfde kruisbloemfamilie. Ze smaken zachter. Tijdens het schillen, raspen en klaarmaken vervluchtigen namelijk veel van de scherpe oliën, wat de smaak uiteindelijk toch milder maakt dan verwacht.

Je kan rammenas rauw gebruiken zals radijs. Rauwkost van rammenas eet men geraspt in kleine hoeveelheden als bijgerecht bij een warme maaltijd of in schijfjes op de boterham. Je kan rammenas echter ook meekoken in een stoofpotje, of apart stoven in boter of olijfolie, samen met een teentje knoflook. De smaak doet dan wat denken aan raapjes.

Rammenas wordt ook medicinaal gebruikt, onder andere als hoeststillend middel. Hiervoor onthoofd men de rammenas en boort men er een gaatje dwars door. Hol de rammenas wat uit en schep er een lepel honing op. Plaats op een kopje of glas en laat uitlekken gedurende een nacht. ’s Morgens kan je de hoestsiroop opdrinken.

Bewaar deze groente, goed schoongeborsteld, in een gesloten zakje in de koelkast. Anders droogt ze gauw uit.

Rammenas bevat veel vitamine K en de mineralen magnesium (sterkend en krampstil­lend), kalium (goed voor de spieren), natrium, ijzer, calcium, zwavel, koper en fosfor en ook vitamine B1 en B2. De scherpe smaak is afkomstig van de zwavelhoudende mos­terdolie.

De pikante smaak veroorzaakt speekselvorming en wekt een gezon­dere eetlust, een betere klierwerking en gemakkelijker vertering op. Rammenas versterkt ook de doorbloeding, prikkelt het slijmvlies, wakkert de levensfuncties aan. Als men er te veel van gebruikt, prikkelt en irriteert dat de maag en veroorzaakt het braakneigingen. Matigheid is dus beslist op zijn plaats.

Recepten:

Rammenassalade

 • 250 g rammenas
 • 1/2 zure appel
 • 100 g komkommer
 • 125 g plattekaas
 • 50 ml room
 • zout
 • gemalen peper
 • verse dille of kervel
 1. De rammenas schillen en in dunne plakjes snijden.
 2. Bestrooien met zout en afgedekt 10′ wegzetten.
 3. De appel en de komkommer in dunne schijfjes snijden.
 4. Van de rammenas het vocht afgieten en mengen met appel en komkommer.
 5. De plattekaas mengen met de lichtjes opgeklopte room en kruiden.
 6. De saus over de salade gieten.
 7. Afwerken met dille of kervel.

Rammenas au gratin

– 2 rammenassen
– 1 eetl. citroensap
– nootmuskaat
– zout
– 20 g boter
– 20 g bloem
– ½ dl koffieroom
– mespunt kerriepoeder
– 100 g geraspte kaas
– 2½ dl kookvocht (van de rammenas)

Maak de rammenassen schoon en snijd ze in plakken van circa 2 centimeter dikte. Kook ze in 3½ dl water met zout en citroensap, ongeveer 10 minuten.

Giet ze af, laat de groente uitlekken en bewaar het kookvocht. Houd de groente warm in een voorverwarmde ovenschaal.

Maak de saus door de boter te smelten, de bloem toe te voegen en met het kookvocht een gladde saus te maken. Maak de saus af met de koffieroom, 50 gram geraspte kaas, zout, nootmuskaat en kerriepoeder. Schenk de saus over de gekookte rammenas en dek het geheel af met de rest van de kaas.

Plaats de schotel in de voorverwarmde grill of in een voorverwarmde oven van 225° C tot de kaas goudbruin van kleur is.

Reacties

African mango hapi African mango African mangosu