Het Vrije Veld

Het Vrije Veld is een kleinschalig landbouwbedrijf, gelegen in het bosrijke Zutendaal.

De oprichter Souliman Diraa, is in het voorjaar van 2010 gestart met het telen van biologische groenten en kruiden volgens het CSA principe.

Ondertussen voorziet Het Vrije Veld zo’n 80 gezinnen wekelijks of twee-wekelijks van verse groenten en kruiden.

Met dit project wil Souliman seizoensgebonden én biologisch geteelde groenten & kruiden aanbieden. De nadruk ligt eveneens op de korte keten en een eerlijke prijs. Het project dient ook gezien te worden als een manier om mensen terug dichter bij de landbouw en de voedselproductie te brengen, zodat ze zien waar hun voedsel vandaan komt, hoe het geteeld wordt, …

Enkele speerpunten:

Biologische landbouw. Waarvan een aantal uitgangspunten zijn vastgelegd in de ‘The Principles of Organic Agriculture’ (IFOAM).
De beginselen van gezondheid, ecologie, rechtvaardigheid en zorg staan hier centraal.

Lokale en seizoensgebonden producten. Korte voedselketen, betekent voedsel dichtbij aankopen met minder transport maar ook met zo weinig mogelijk tussenpersonen en met beperkte verwerking. Zo houden we niet alleen rekening met ecologie, door te letten op voedselkilometers, broeikasuitstoot, voetafdruk. We hebben vooral aandacht voor de mensen achter de producten, met name de plaatselijke boeren.
(bron: Wervelcampagne – Eet lokaal, denk globaal)

Sociale ontmoetingsplaats. Naast het telen van groenten willen we van de boerderij een ontmoetingsplaats maken waar mensen met elkaar in contact komen en opnieuw verbinding leren maken met de natuur, met landbouw, hun bron van voedsel. We willen onze leden doen stilstaan bij het hele proces van zaaien, planten, groeien en bloeien; ze laten weten wat ze eten, en waar het vandaan komt!
Op deze manier leert men ook de seizoenen leren kennen: wat groeit wanneer?

Het Vrije Veld staat voor een meer gezonde en verantwoorde samenleving, door alternatieven aan te bieden die ons niet doen inboeten aan comfort.